Hoppa till innehåll

Hemgjord ringblixt

Snålt eller bara roligt?

Ok, jag erkänner. Man tjänar inga jättepengar på att bygga sin egen ringblixt. Sigma har en till Nikon som kostar närmare 4000 kr. Sen finns det något billighetsmärke (Aputure) för 800 kr.  Någonstans däremellan skulle man alltså hamna om man vill ha en hyfsat ljusstark ringblixt. Eftersom jag nyligen köpt på mig ett antal billiga men synnerligen potenta lysdioder (13000 mcd) vilket är ett riktigt hyfsat värde på en lysdiod fick jag för mig att bygga mig en ringblixt, bara för att.

Visst kan man gå och köpa en perfekt plastlåda som nästan är som gjord för projektet men jag tyckte att det här skulle bli ett projekt med sånt jag redan har liggande och skräpar, man behöver ju inte ha allting nytt. Totalt har min ringblixt kostat mig 30 kronor i lysdioder, en trasig låda, lite smältlim och lite tenn.

Jag hade en gammal trasig förvaringslåda liggande som inte hade blivit kastad av någon anledning. Den fick bli hus åt mina lysdioder. Sagt och gjort. Jag mätte lite för att se ungefärlig storlek på min blixt och så ritade jag upp och klippte till själva fronten där dioderna skulle sitta.

Beräkningar

Innan jag kom vidare gick det åt lite räknande för att se hur de små ljuskällorna skulle sitta och vilken typ av strömförsörjning jag ville ha.

Dioderna har en drivspänning mellan 3-3.6 V. Strömförbrukningen är 0,02 A. Ju närmare 3,6 V jag hamnar ju bättre lyser dioderna även om deras livslängd kanske blir något kortare samtidigt. Så först provade jag några varianter innan jag kom fram till att 3.6×5 = 18. Som av en händelse hade jag en gammal strömförsörjning till en bärbar dator liggande – utspänning 18 V och max belastning 2 A

Nu visste jag att det skulle bli 5 dioder i varje seriekoppling. Om jag delade in ringblixten i 8 ”tårtbitar” så blir det totalt 40 dioder. Med en total strömförbrukning på 0,8 A. Det ger en total effekt på 14,4 W. Skönt, då behövdes inga monsterkablar och värmeutvecklingen från blixten skulle inte heller bli något direkt bekymmer.

Sammanfogning

Då var det bara att rita ut 8 symmetriska linjer och med en passare skapa lagom avstånd mellan dioderna.  Sen borra hål i plasten, sätta i alla dioderna, löda ihop benen och sen koppla ihop allt med hjälp av små korta kablar. Det var riktigt kul även om jag använder förstoringsglas när jag löder nu för tiden.

Sedan klippte jag ut ett bakstycke och en kant. Hela kalaset limmades ihop och därefter var det bara att sätta i kontakten och prova. Jodå. Det funkade suveränt. Det blev ljust som mitt på dagen.

Resultatet:

Själva underverket efter sammanfogningen. Det är inget under av skönhet men det är inte blixten som är motivet oftast så det gör mindre.

 

Jag provade att ta en bild rakt fram med mobilkameran genom ringblixten som lyser upp rejält men utan skarvar. Jag är mycket nöjd!

Sedan är det dags att prova belysningen i sin tänkta miljö. Just precis. Macrofoto.

Så jag monterade min blixt på objektivet och satte upp min rigg.

Bilden är kraftigt uppljusad i de mörka partierna för att se hur det ser ut med ringblixten på macroobjektivet (Ett bakvänt 28 mm Carl Zeiss F/2)
Använde en tom snusdosa för att få upp objektet i lagom höjd¨. Här syns både ringblixt och spot.

För den som sett mina uppsättningar med olika typer av insekter och belysning fungerar ringblixten som den pappersparabol jag förut använt för att fördela ljuset från spotlighten. Det här blev mycket jämnare och trevligare resultat !!


Och så här blir resultatet. Jag premiärplåtade med en död fluga som jag hittade. Jodå. Jag är ganska nöjd med det första försöket. Självklart ska de övriga lamporna ställas in i förhållande till ringblixten vid nästa fototillfälle.

Sen kan man ju använda det här även till mobilbilder.

Mobilbild.