Hoppa till innehåll

Är vi passerade av AI?

För första gången i mänsklighetens historia har en maskin tagit sig in där vi förut varit i princip utan konkurrens. På det kreativa området, att skapa konst, bilder eller foton har vi varit helt ohotade. Såpass att vi ser det som något närmast unikt mänskligt. Fast, nu finns ett par olika AI på nätet som lekande lätt skapar de bilder som vi ber dem om. Här kan du se den bild som orsakade allt rabalder. Den skapades av AI:n Mindjourney och orden som låg till grund för bilden skrevs in av Jason M Allen som också står som upphovsrättsinnehavare för verket. (Läs hela artikeln här)

Bilder från Mindjourney skapas genom att du skriver in ord i ett forum på Discord där AI:n är inkopplad. Efter en stund kommer fyra olika förslag på din bild. Du kan då välja om du vill få fler förslag utifrån en eller flera av de bilderna eller om du vill förstora och förbättra en eller flera av dem. Det går även att skicka in egna bilder som AI:n använder som ”inspiration” och sen kombinera bilden med ledande ord. Jag försökte vara lite kreativ och ge AI:n lite utmaningar men den löste det utan att ens hicka. Det tar ungefär 20-30 sekunder per 4 bilder. Och detta samtidigt som tusentals användare likt mig pressar systemen till det yttersta för att få fram roliga, spännande eller hemska bilder.

Även om du inte ger några specifika instruktioner så kan det bli spännande bilder. Här ser du ”framtiden för människorasen”

framtiden för människorasen

Samtidigt går varje bild att utveckla genom att ge mer och mer komplexa instruktioner till AI:n

Krigsmaskin sketch som om den gjorts av Leonardo daVinci
Krigsmaskin sketch som om den gjorts av Leonardo daVinci

Utvecklade texten en smula

Illustration av krigsmaskin av Leonardo DaVinci
Illustration av krigsmaskin av Leonardo DaVinci

Och efter ett tag kom jag mig för att inte välja krigsmaskin utan fantasivarelse istället.

Encyclopedia illustration av en fantasivarelse av Leonardo DaVinci. Teknisk ritning med anteckningar och klotter
Encyclopedia illustration av en fantasivarelse av Leonardo DaVinci. Teknisk ritning med anteckningar och klotter

AI levererade den här som förstoring en av de fyra 4 bilderna

Fantasivarelse av Leonardo DaVinci. Teknisk ritning med anteckningar och klotter
Fantasivarelse av Leonardo DaVinci. Teknisk ritning med anteckningar och klotter

Men ok.. allt är inte världens bästa bilder från en AI. Den är bra på att göra fel, eller så är det skit bakom tangenbordet, vad vet jag. Min tanke var följande. 20 fotografer plåtar söt katt på gräsmatta. Jag formulerade mig och lät AI få stor frihet. Det gick sådär:

Söt katt på gräs plåtad av 20 fotografer...
Söt katt på gräs plåtad av 20 fotografer…

Ok, jag drog genast åt friheten igen men det hjälpte föga även om söt katt blev rätt. Tydligen har man 20 frispinn på AI sen får man betala. Jag tror jag skippar det och gör mina bilder själv istället – eller tittar på vad andra kan

söta katter fixar AI lätt
Jo söta katter fixar AI lätt

Uppdatering: Äntligen fick även jag tillgång till Dal-E 2 och bad denna AI om ”fotografer som försöker plåta en söt katt som sitter på gräset” Och nog levererar den

Inga problem för Dal-E 2

Som om inte det var nog att skapa egna bilder kan du självklart titta på andras bilder som hoppar fram i forumtrådarna. Det går i rasande tempo. Här är en riktigt otäck bild. Fjord in hell. Dessvärre vet jag bara användarnamnet Shitscream som upphovsman men inte vad hen skrev för ord för att få till den här kreationen. Misstänker att vederbörande dock använt sig av en egen bild som laddats upp och sen legat till grund för AI:ns arbete.

Fjord in hell – upphovsman: Shitscream

Är du själv intresserad av att utforska framtiden för bildskapande så finns självklart lite länkar…

https://www.midjourney.com/auth/signin/

Open AI eller DallE-2 har jag själv inte testat än. Men, jag står på väntelistan 🙂

https://openai.com/dall-e-2/

/Roger M Carlsson