Hoppa till innehåll

Referat medlemsmöte februari

Det var den 07 januari och vi hade medlemsmöte i våra nya lokaler.
Ja, egentligen skulle vi varit i våra nya lokaler men det hade blivit något knas med dubbelbokning så vi fick sitta i ett hobbyrum istället. Det funkade bra den här gången när vi inte var full styrka riktigt. Och några tyckte allt att det var lite väl kyligt i rummet eftersom ett fönster inte gick att stänga helt.

Vi tittade på en del bilder.
Bland annat Lenas. Hon visade både mitt-i bilder och bilder från nattfotograferingen. En av nattbilderna inbjöd till en del diskussioner då den var aningen svår att positionera. Flera hade med sig mitt i-bilder och redovisade dessa.

Niclas skulle ha redovisat Tvångsrullen men hade tyvärr förhinder och får visa denna vid nästa tillfälle.

Så höll jag en kort genomgång i varför man skall använda raw-format när man fotograferar,  följde raskt upp det genom att visa lite om konsten att umpa bilder. Umpa är ett hittepåord som en del använder för att beskriva hur man förstärker uttrycket i en bild genom att använda till exempel photoshop. Man kan säga att man gör om bilden till det man ville att den se ut som när man tog den.

Fusk säger en del och visst kan man se det så. Men å andra sidan. Använder du en digitalkamera så är det första steget redan gjort åt dig i kamerans bildprocessor.

En del fotografer gör inga ändringar alls i sina bilder, andra pumpar upp dem så mycket det går. Vad som är rätt och fel är upp till betraktaren. En sak är i varje fall säker. En bild måste alltid tas med en nypa salt och i sitt sammanhang. Här nedan följer ett sätt att förstärka upp en bild på. Det finns många fler.

Den obehandlade raw-bilden. Hade det här varit en jpg hade jag upplevt den som helt förstörd då inga detaljer syns i de mörka partierna.
Steg ett. Skuggorna är lyfta och hela bilden uppdragen i exponering en smula. Högdagrarna nedsänkta för att få fram himlen igen
Lagt på en solstrimma på vänster vägg och golv genom att skapa ett nytt lager av bilden och öka exponeringen av dessa. På det lagret fäste jag en lagermask som jag inverterade (så den blev helt svart) och slutligen måla fram solljus där jag vill ha det genom att måla vitt på den lagermasken.

Slutligen lade jag på en solstrimma som skapats genom att använda radiell oskärpa. Ökade mättnaden lite och lyfte ljusheten för att skapa en illusion av dis i den gamla vagnen.