Hoppa till innehåll

Fantastisk dag i st:Annas skärgård

Vi hade i alla fall tur med vädret är en nött klyscha som man skulle kunna använda för att beskriva dagen. Men det gör inte upplevelsen rättvisa.

Vi började vår resa redan klockan 7 när vi samlades på ICA Maxis parkering. Efter uthämtande av den förbeställda maten var det tre bilar och nio deltagare som lämnade Västervik och tog sig via Söderköping in mot st:Anna, över Lagnöbron och sedan till Vrångö där Gunnar Bäckström väntade med sin båt Lindskär.

Därefter blev det en kort sightseeingtur upp till Capella Ecumenica, ett kapell på Västra Gärsholmen.

Capella Ecumenica Sanctae Annae in scopulis, är ett verk av S:t Anna-sonen Hilding Bielkhammar. Ã…r 1925 besökte han som 18-åring Stockholm och det stora ekumeniska mötet och det var då han fick idén att i sin hemtrakt skapa ett ekumeniskt centrum.

Hösten 1958 började Hilding tillsammans med sin familj och många vänner att bära gråsten från öns stränder upp till berget, där kapellet skulle stå. Utan tekniska hjälpmedel murade man upp de metertjocka väggarna och byggde en replik av S:t Anna gamla gråstenskyrka. (Den ligger på vägen ett par km innan Lagnöbron)
Efter en guidad visning körde Bäckström båten genom en del intressanta partier av skärgården hela vägen ner till Espholm där de nio tappra lämpades av tillsammans med mat och utrustning.

Maten ställdes i jordkällaren på det fiskarhemman vi landat vid. Nu blev det en glad tid för ystra fotografer som gick runt och njöt av all den blomsterprakt fågelliv som fanns att ta del av.

En riktigt dramatisk räddning

Vid ett tillfälle fastnade en tornseglare med ena vingen mellan takfotsbrädan och en tegelpanna. Som väl var upptäckte vi stackaren som satt fast och kunde hjälpa den loss med viss möda och stor kreativitet.

 

Jäkligt ilsken tornseglare som fastnat just när den skulle ut
Den medhavda maten åts sedan ute på trappor och trädgårdsmöbler men korven orkade vi inte med. Fram emot femhugget ringdes efter båt och därefter hemfärd.

Vi hoppas kunna sätta ihop ett litet galleri med bilder från fotoutflykten framöver och erinrar deltagarna att skicka några av sina bilder, gärna roliga eller dråpliga.

Jag börjar med en av mina bilder

Måsungen ser ut som den tycker – ”Neej, inte fisk idag igen”
/Roger