Hoppa till innehåll

Om Smart bildbehandling, RAW och konverterare

Inledning

För de allra flesta är Photoshop (PS) med sitt tillhörande Lightroom  (LR) den smartaste lösningen. Systemet har närmast blivit industristandard och för den som vill utveckla sig mot professionell verksamhet bör nog rätta in sig i det ledet.  I dagsläget är det

prenumeration istället för att köpa en svindyr licens som är det vanligaste alternativet.  Trots det är det  en kostnad som en del tycker är för mycket. Sedan finns det ju de som inte tycker om Adobes lösningar.

Man får va smart som en räv fär att hitta rätt bland bildbehandlingsprogrammen

Bildbehandling

Nåväl, för den som då lever utan Adobe finns Gimp. Det är ett gratis bildbehandlingsprogram som kvalitetsmässigt närmar sig Adobes. Dessvärre finns idag inget sätt att använda RAW i Gimp men mer om det senare.

Om du hellre vill ha ett kommersiellt program finns Corel Draw (CD) som i dagsläget kostar strax under 7000 kr. Den går även att få för en månadskostnad och går då på 170:-/månad.  CD har funnits nästan lika länge som PS och innehåller mängder med kompetenta verktyg för allt från att skapa ritningar till ren bildbehandling och möjligheter för att bygga websidor. Självklart finns det stöd för RAW i CD.

Ännu en aktör har dykt upp på marknaden och det är Affinity Photo (AP).  Kostnad ca 550:- för en licens. Gränssnitt och arbetssätt är likt PS. AP har en del nya och spännande lösningar för den kreative. Bland annat påstås det att den har ett mycket kompetent system för fokusstackning. Jag har inte hunnit testa det så mycket än men skall försöka att komma med mer info så snart det går.

Rawkonvertering i Världsklass

Gimpanvändare – frukta icke. Det finns faktiskt gratisprogram för att konvertera rawfiler. Ett av de bästa heter Raw Therapee. (RT)

Det är såpass bra att det på vissa områden är bättre än LR. Det finns för de flesta Linuxdistributioner och till Windows.  Det har till och med ännu mer finkornig styrning av hur dina foton skall konverteras. På det området har RT fler spakar att dra i än vad LR har. Dessutom finns det på svenska och är uppbyggt enligt samma princip som LR. En biblioteksvy med miniatyrer och en redigeringsvy där översikten består av ett bildband. Här finns även möjlighet att betygsätta och lägga bilder i kö för gemensam behandling. Lite knöligt är det möjligen när du kommer till hur nyckelord och kategorier skall användas för dina bilder. Det är ett område där LR är långt framme. RT använder istället IPTC och gränssnittet för att redigera IPTC är svåröversiktligt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Program som omnämnts:

Adobe Photoshop & Lightroom
Affinity Photo
Corel Draw
Gimp
Raw Therapee