Hoppa till innehåll

Kort introduktion till RAW-formatet

Bilderna jag visar här nedan är självklart lite överdrivna men det är för att visa effekterna och hur det kan bli.  Det här inlägget är tänkt som ett diskussionsunderlag till genomgången nästa klubbmöte.

Sluta fota i jpg och välj RAW. Varför? Därför att allt som träffar sensorn sparas i RAWfilen, som därmed innehåller mycket mer information, större dynamiskt omfång. Om du ser nedan, kan du från samma foto få ut bilder med så stora skillnader som den blombild jag använt här. Ja, det är samma bild, men ”framkallad” i Lightroom för att få fram olika effekter. Du får alltså större möjligheter att plocka ut perfekta bilder även efter en misslyckad fotografering, men bara om den skett i RAW.

Mjuk bakgrund

Bild som den kan se ut i autoläget. Kameran försöker få med allt i bilden och misslyckas. Antag att du står på en strand och vill få till en fin solnedgångsbild med en modell i förgrunden och krämigt mjuk bakgrund. Jag använder här en blomma som ”modell”. Du börjar med att välja ett ganska långt objektiv, gärna över 100 mm för att det är lättare att få till en mjuk bakgrund på ett sådant. Du tar en bild med autoläget och får då kanske en antingen urfrätt eller för mörk bild. Särskilt om du väljer att fota i jpg format.

Urfrätt, det här blev ingen glad av tyvärr.

 

Vrid lite på rattarna

Det där blev inte som jag föreställt mig, utom i det att bakgrunden ser ut att bli riktigt bra. Det är nu dags att ta eget ansvar. När du tog bilden såg du förmodligen i sökaren vilka inställningar kameran gjorde i autoläget. Slutartid 1/120 s, bländare f/3.5, ISO 400. Snabbt ändrar du till manuell inställning och ställer ISO till 200. Bländaren får stå kvar på sitt lägsta tänkbara värde och slutartiden kanske ökas till 1/180s.

Det närmar sig, inte riktigt bra än

För kort för bra kort

Med 1/600 s blev bilden allt för mörk
Genast blir bilden mycket bättre, inte perfekt men nära nog. Lite kortare slutartid så är du i mål. Men Slutartiden på 1/600s visade sig bli lite för kort för att få till ett riktigt bra kort .

För mörk, på tok för mörk

 

Med en slutartid på 1/300 s faller samtliga parametrar på plats för att få till en perfekt bild och du kan nöjd gå hem till datorn för att vittja kameran.

Perfekt

Perfekt! Mjuk bakgrund, solens värme ser du i de vita blommorna som nu färgats gula. Nöjd!

Jag ska ge dig ett exempel till
Eftersom jag ibland tar bilder där både raw och jpg sparas kan jag jämföra hur resultatet blir. Det är inte alltid det blir såhär tydligt hur bra raw-formatet är när det kommer till att framkalla bilder. Till vänster är raw-format och till höger är det jpg. Jag har satt dem sida vid sida i Lightroom under framkallningsprocessen och tagit screenshots för att åskådliggöra.

Hemkommen efter en tur med kameran. Det här kan bli en riktigt snygg bild, spännande vinkel och vackert motljus
Till vänster är det raw-format och till höger jpg. Det går redan att se skillnaden i bildkvalité. Men nu vill jag börja framkalla bilden så att den blir det jag vill
Inga problem till vänster, Uppljusat,, himlen är kvar och gräslöken syns tydligt. Till höger har det mesta gått åt pipsvängen.
Inzoomat blir det extra tydligt, den högra bilden är bara att kassera. Helt fel färgton och utfrätt himmel
De dramatiska färgerna gjorde att jag ville ha den som silhuett bild till slut! Som du ser kan du även ändra färginställningarna och vitbalansen efter att bilden tagits med RAW