Hoppa till innehåll

Gratis alternativ till Lightroom

Bildprogrammet Darktable har släppts i en ny officiell version, 2.4.1. Även denna version finns för Windows.

Darktable är byggt på öppen källkod och har hittills mest varit känt som det kanske bästa Lightroom-alternativet för Linux-användare. Numera finns det alltså även till Windows.

Vad gör programmet då? Det har en bilddatabas som hjälper dig hålla reda på dina bildfiler och du kan justera och framkalla dina råfiler utan att påverka originalen. Det gör med andra ord på det stora hela samma saker som marknadsledande Adobe Lightroom.

Darktable håller reda på bilder av alla upptänkliga format med hjälp av nyckelord, gradering och färgetiketter. Du kan söka, gruppera och sortera bilder i databasen. Data om bilderna och vad som gjorts med dem sparas inte bara i databasen, utan också i XMP-filer.

Programmet har bra stöd för färgprofiler och drar nytta av grafikkortsprestanda via OpenGL. Det är modulärt uppbyggt, det finns i dagsläget 61 moduler för olika typer av redigeringar du kan välja bland. Du kan även fotografera med direktfångst (tethering). Sist men inte minst finns programmet på 21 språk, varav ett är svenska. Du hittar en komplett lista med funktioner här.

Den nya versionen en mängd mindre nyheter, några exempel: en ny framkallningsmodul för att ta bort dis, masker har fått ångra-funktion och du kan nu gruppera ångra-steg smartare sätt, stöd för komprimerade Fujifilm-råfiler plus nya algoritmer för avflätning (demosaicing) av X-transfiler, kontrastmodulen kan göra mycket mer omfattande justeringar osv, osv.

Numera finns även en utbildning till Darktable som du hittar här